Peritoneale dialyse

Wanneer de nieren onvoldoende werken, kan een peritoneale dialyse de taak van de nieren overnemen. Hierbij wordt het buikvlies gebruikt als een filter om overtollige afvalstoffen en vocht via spoelvloeistof uit het bloed te verwijderen. Dit met de hulp van een peritoneale dialyse catheter. 

 

Bij Thuisverpleging Debby kan je comfortabel en veilig deze behandeling thuis krijgen. Hierdoor bespaar je tijd omdat het mogelijk is in jouw eigen omgeving.

Thuisverpleging op maat

Vormen van nierdialyse

Welke nierdialyse kan ik thuis laten uitvoeren?

Er zijn twee verschillende manieren waarop peritoneale dialyse thuis kan worden uitgevoerd onder begeleiding van ervaren thuiszorgverpleegkundigen:

 

Continu Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD) overdag: Bij deze vorm van peritoneale dialyse vinden er vier spoelingen per dag plaats op vaste tijdstippen. Dit stelt de patiënt in staat om gedurende de dag zijn normale activiteiten voort te zetten, terwijl de dialysebehandeling regelmatig plaatsvindt.

 

Automatische Peritoneale Dialyse (APD) ’s nachts: Tijdens deze vorm van peritoneale dialyse wordt de behandeling uitgevoerd terwijl de patiënt slaapt, gedurende een periode van 8 tot 12 uur. Een speciaal dialysetoestel zorgt automatisch voor de spoelingen en verwijdering van afvalstoffen, waardoor de patiënt een goede nachtrust kan hebben.

 

Beide methoden kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. Het is belangrijk om samen met je verpleegkundige te bepalen welke vorm van peritoneale dialyse het meest geschikt is voor jouw situatie.

Peritoneale dialyse bij je thuis

Waarom nierdialyse door een verpleegkundige?

Nierdialyse is een complex medisch proces dat nauwkeurigheid, kennis en deskundigheid vereist. Het speelt een cruciale rol bij het vervangen van de nierfunctie bij patiënten met nierfalen. Hoewel sommige vormen van dialyse thuis kunnen worden uitgevoerd onder bepaalde omstandigheden, is professionele medische begeleiding vaak nodig en aanbevolen.

 

Een verpleegkundige gespecialiseerd in dialyse is getraind om de juiste procedures te volgen, eventuele complicaties te identificeren en gepast te reageren in geval van een noodsituatie. Zij zullen toezicht houden op het dialyseproces, verzekeren dat de machine correct werkt, de reactie van de patiënt op de behandeling controleren en de nodige aanpassingen aanbrengen indien nodig.

 

Daarnaast kunnen ze ook begeleiding en onderwijs bieden aan de patiënt en zijn of haar familie over de dialysebehandeling, waardoor ze beter voorbereid en geïnformeerd zijn. Het is hun doel om de gezondheid en het comfort van de patiënt te waarborgen gedurende het gehele dialyseproces.

Het inschakelen van een verpleegkundige voor nierdialyse draagt dus bij tot een veiligere en efficiëntere behandeling, wat resulteert in een betere gezondheidsuitkomst en levenskwaliteit voor de patiënt.

Thuisverpleging Debby

Thuisverpleging Debby

Thuisverpleging Debby

Thuiszorg met een specialisatie in peritoneale dialyse

Ben je op zoek naar professionele en deskundige begeleiding bij nierdialyse? Zoek niet verder! Thuisverpleging Debby staat voor je klaar.


Met mijn specialisatie en opleiding in de techniek van nierdialyse, verworven in het ASZ ziekenhuis te Geraardsbergen, ben ik volledig toegewijd om patiënten met de grootste zorg en aandacht te begeleiden. Samen werken we aan een optimale behandeling en welzijn.


Kies voor de ervaring en expertise van Thuisverpleging Debby en ervaar de voordelen van een persoonlijke aanpak. Ik bied niet alleen professionele begeleiding, maar ook een warme en betrokken samenwerking waarin jouw behoeften centraal staan.

Debby
Thuisverpleegster en zaakvoerder

Waarom Thuisverpleging Debby?

Zorg op maat van de patiënt

Wij bieden professionele verpleegkundige zorg aan huis, zodat onze patiënten comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Bij Thuisverpleging Debby staan we garant voor een persoonlijke aanpak op maat van de patiënt.

Veelgestelde vragen

Peritoneale dialyse maakt gebruik van het buikvlies als filter om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen via spoelvloeistof in de buikholte. De dialyseprocedure verloopt in drie fasen:
Uitloopfase: het verwijderen van het oude vocht.
Inloopfase: het inbrengen van verse spoelvloeistof.
Verblijfsfase: gedurende een bepaalde periode blijft de vloeistof op zijn plaats.

Ja, dat is zeker mogelijk. Bij peritoneale dialyse wordt het buikvlies gebruikt als filter om afvalstoffen uit je bloed te verwijderen via spoelvloeistof in je buikholte. Nierdialyse kan je thuis laten uitvoeren op twee manieren: 

  • Bij automatische peritoneale dialyse (APD) maak je gebruik van een APD-toestel dat ’s nachts dialyseert. De thuisverpleegkundige komt dan twee keer per dag bij je langs. ’s Avonds maakt ze het toestel startklaar en koppelt ze de leiding aan, en ’s ochtends komt ze opnieuw langs om de leiding los te koppelen.

  • Bij continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) wordt de spoelvloeistof in je buik (dialysaat) handmatig vervangen. Je thuisverpleegkundige komt vier keer per dag langs om de spoelvloeistof in je buik te laten inlopen en aflopen.

Peritoneale dialyse is een behandeling die u elke dag moet doen.