Wondzorg op maat

Wondzorg

Het correct verzorgen van je wonden is een belangrijk onderdeel van het herstelproces en behoud van een goede gezondheid. Ons toegewijde team van verpleegkundigen staat klaar om u te voorzien van professionele en empathische wondzorg, rechtstreeks bij u thuis. 

 

 

Of het nu gaat om acute wonden, chronische wonden, postoperatieve wonden of andere complexe wondtypes, wij passen onze zorg aan op basis van uw specifieke behoeften en medische situatie.

Belang van een goed herstel

Wat is wondzorg?

Wondzorg is het proces van het behandelen van een wond om een optimale genezing te bevorderen. Dit kan een reeks activiteiten omvatten, waaronder het schoonmaken en verbinden van de wond, het toedienen van passende medicatie, en het regelmatig controleren van de voortgang van de genezing.

 

Een correct beheer en behandeling van wonden is van groot belang, niet alleen om infecties te voorkomen, maar ook om te verzekeren dat de wond optimaal geneest. Een goede wondverzorging draagt bij aan het sneller herstellen van de huid, beperkt de kans op littekenvorming en helpt om complicaties te vermijden. 

 

Bij Thuisverpleging Debby staan onze verpleegkundigen klaar om elke wond afzonderlijk te behandelen met een gepersonaliseerd zorgplan voor een optimaal herstel. Of het nu gaat om een eenvoudige snede of een complexe chirurgische wond, wij hebben de kennis en ervaring om een passende zorg te bieden.

Wondverzorging en compressietherapie

Welke wonden verzorgen wij?

 • Dagelijkse wondzorg en het verversen van verband
 • Regelmatige opvolging van uw wond(en) om het herstelproces nauwgezet te volgen en aan te passen waar nodig.

Een operatie is vaak slechts het begin van het herstelproces. De zorg voor de wond na de ingreep is essentieel voor een vlotte genezing. Bij ons kan u terecht voor: 

 • Dagelijkse wondverzorging en verbandwissel
 • Aanbrengen van zalven
 • Verwijdering van hechtingen of wondnietjes
 • Zorg voor een amputatiewonde: We bieden gespecialiseerde zorg om het genezingsproces te bevorderen en eventuele complicaties te voorkomen
 • Vervanging en verwijdering van redon (drain)

Behandelen en voorkomen van doorligwonden door gebruik te maken van materialen die de druk of de duur van de druk op de letsels verminderen.

Verzorgen van brandwonden.

 • Tijdige waarneming van alarmsignalen.
 • Zorg en opvolging voor wonden.
 • Volledige diabeteszorg.
 • Dagelijkse assistentie bij het aan- en uittrekken van uw steunkousen of zwachtels.
 • Het correct aanbrengen van compressietherapie.
 • Verzorging van de stoma
 • verzorging van de wonden
 • begeleiding en ondersteuning bij wonden die ontstaan zijn door kanker of door de behandeling van kanker.

Zorg met een hart, op maat van de patiënt

Waarom kiezen voor Thuisverpleging Debby?

Vaste tijdstippen door vaste verpleegkundige

Bij ons kan je rekenen op een vaste verpleegkundige met een persoonlijke opvolging op maat. Bovendien kan je rekenen op bezoeken op vaste tijdstippen, want onze patiënten verdienen de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Dagelijkse verzorging bij jou thuis

Onze dagelijkse zorg aan huis is afgestemd op uw wensen en noden, zodat u in het comfort van uw eigen omgeving de ondersteuning krijgt die u verdient. We respecteren uw levensverhaal en passen ons aan uw huidige situatie en toekomstige doelen aan. Onze missie is om een zorgverlening te bieden die niet alleen gericht is op uw medische behoeften, maar die ook uw comfort en levenskwaliteit verhoogt.

Professionele opvolging en communicatie

Bij thuisverpleging Debby houden we patiënten en dokters op de hoogte van het zorgplan en het zorgtraject. Open communicatie is voor ons essentieel, zodat iedereen goed geïnformeerd blijft over de behandeling en eventuele veranderingen.

Wondverzorging voor een beter herstel

Zorg op maat van de patiënt

Wij bieden professionele verpleegkundige zorg aan huis, zodat onze patiënten comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Bij Thuisverpleging Debby staan we garant voor een persoonlijke aanpak op maat van de patiënt.

Verpleegkundige aan huis

Veelgestelde vragen

Binnen de nomenclatuur wordt een eenvoudige wondzorg omschreven als “Alle wondzorg die niet onder het begrip “complexe wondzorg” valt. Het gaat om wonden waarvan het normale helingsproces maximaal 14 dagen duurt, waaronder het aanbrengen van een verband op een eenvoudige wonde en het verwijderen van draadjes of nietjes.

Alle wondzorg van acute of chronische wonden die niet tot de eenvoudige wondzorg behoort, of wondzorg die geëvolueerd is van een eenvoudige naar complexe wondzorg, met verantwoording in het verpleegdossier.  Hiertoe behoren de wondzorg met wiek of drain en de verzorging van niet-geheelde stomata, maar de complexe wondzorg blijft niet tot deze lijst beperkt.”

Opgelet: Een wiek, drain of niet-geheelde stoma die binnen de 14 dagen zal genezen, valt dus ook onder complexe wondzorg.

Een goede doorbloeding van de wonde en het voorkomen van infecties is een absolute vereiste voor een goede wondheling.

Enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen:

 1. Roken bevordert de wondheling niet, dus probeer het te vermijden.
 2. Beweeg voldoende zodat er een goede bloedcirculatie is.
 3. Drink voldoende water, minimum 1,5 L (tenzij er een beperking is geadviseerd door de arts)
 4. Eet gezond, je bloedvaten herstellen zich beter als je voldoende eiwitten opneemt (gevogelte, vette vis, noten, eieren, …)
 5. Verwittig de verpleegkundige als je allergisch reageert op een product (vb. jodium )
 6. Hou de wonde steriel afgedekt en bevuil het verbandmateriaal niet
 7. Hou huisdieren weg van de wonde en het verbandmateriaal. Om een steriele wondverzorging en de veiligheid van onze medewerkers te garanderen, vragen wij je uitdrukkelijk om tijdens de verzorging niet te roken en huisdieren weg te houden uit de verzorgingsruimte.